HTML

Kerékpárral Törökországba...

Ez a blog egy régóta érlelődő elképzelés, tervezés eredménye. Eredetileg nem volt ennyire nagy méretűre tervezve: útvonal hossza alsó hangon is ~4000 km, plusz Szegedtől számítva az európai retúr ~2200 km-re (azért lesz benne némi vonatozás is: Szófia-Várna már biztos!), de valamiért így alakult. Ha bármilyen okból (vízum, pénz, műszaki stb.) abba kell hagyni, akkor irány haza! Nem akarok értelmetlen módon hős lenni...

Friss topikok

Archívum

030 - Isztambul (városnézés, útlevélpótlás)

2013.07.27. 23:50 tothabringa2

Miután felkelt a nap, elindultam a környéket megnézni, meglehetősen korán, ui. turisták alig voltak, de a karbantartók annál inkább serénykedtek.

2141.jpg
Rögtön az első találat a néhai Hürrem Szultána - Szulejmán szultán ágyasából lett első asszonyának - fürdőjét találtam meg. Mondjuk nem volt nehéz, ott aludtam egy utcányira... :-)
---

2142.jpg
A bejárat akadálymentesített és pazar módon kivitelezett, gondolom az árak is ennek megfelelőek lehetnek (a túloldalon van a férfi szakasz bejárata).
---

2144.jpg
Az épület kívülről fotózva.
---

2145.jpg
A Kék mecset, de sokkal inkább helyesen: az Ahmet szultán mecset, törökösen pedig: Sultanahmet Camii.
A kép jobb szélén látható kiskocsi árusítja a perecet (t.: simit), de okos ember nem itt veszi, hiába friss az áru. Néhány utcával odébb akár majd' fele is lehet az ára! Hiába, a kényelmet meg kell fizetni.
---

2148.jpg
Az egyik árus kínálata: a balról második oszlop közepén látható sötétzöld kiadvány magyar nyelvű, de olyan horror ár szerepelt rajta, hogy ha lett is volna pénzem, sem veszem meg. Jó, tudom: lehet alkudni is, de mikor láttam, hogy 2008-as (!) kiadványt árulnak 2013 nyarán... No comment.
---

2151.jpg
A Hagia Szophia épülete, mely a kora délelőtti napfényben is jól tartja magát! :-)
---

2154.jpg

Oldalt kis üzletek, butikok sorakoznak. Aki szemfüles itt is lehet jó dolgokat vásárolni, pl. akár ruhát is, de alkudni tudni kell! :-)
---

2155.jpg
Hajnalban már lefényképeztem a szökőkutat (akkor megvilágítva), most nappali fényben. A sok turista miatt körbekerítve, de vajon pénzért sem lehetne a kerítést eltüntetni? Jó, kellene egy csomó biztonsági őr is emiatt, de jobban nézne ki.
---

2156.jpg
A Topkapı palota felé lehet eljutni a Bab-ı Hümayun, avagy a Birodalmi Kapun keresztül. Állandó fegyveres őrség vigyázza, éjszakára pedig bezárják.
---

2157.jpg
Nem lehet kellemes ott álldogálni egész nap, főleg ha odasüt a nap.
---

2158.jpg
A Birodalmi Kapu ajtajából fényképezve a Hagia Szophia épületegyüttese.
---

2161.jpg
Az idő némiképp előrehaladt, így kénytelen voltam útnak indulni az ellopott útlevelem pótlása érdekében. Nos, ez nem is annyira egyszerű mint aminek tűnik elsőre: utolsó aprópénz egyikén, az internetkávézóban a térkép alapján belőni az útvonalat (persze a címet felírni), aztán hajrá... Erről még lesz szó.
Egy nagy ugrás térben és időben.
Itt már az Aranyszarv-öböl túlsó partján vagyunk, Beyoğlu városrészben, egészen pontosan a Szent Benedek templom és líceum Kemeraltı Caddesi 11. felőli bejáratánál. Épp felújítás zajlott, a csengetésre senki nem reagált, de egy munkás elmagyarázta, hogy próbáljam meg az oldalbejáratot.
---

2162.jpg
Itt még a főkapunál...
---

2164.jpg
...itt már a Revani sokak (kiejtése: szokak, m.: utca) felől, de itt sem jártam sikerrel. Az utcácska meglehetősen hirtelen emelkedik, de a biciklit felfelé tolva a Galata-torony felé, hmm, hát nem egy leányálom, az biztos!
Igaz, feljebb gyalogolván – az épület háta mögött – találtam egy másik tanári (?) bejáratot is, ahol egy egyenruhás biztonsági őrnek elmondva, illetve megmutatva a török nyelvű ajánlásomat is, kiderült: senki sincs az épületben, aki érdemben beengedne, kalauzolna a kriptában (altemplomban) a valahai Rákóczi-sírhoz.
---

2165.jpg
Ez már a főtér, avagy a híres, piros, nosztalgiavillamos végállomása, mely 24 év szünet után, 1990-ben lett visszaállítva a közforgalom számára, az İstiklal Caddesin, a Függetlenség sugárútján közlekedik a Taksim Meydani (kiejtése: takszim mejdani, m.: tér) irányába.
Itt van nem messze a különféle tüntetések kapcsán elhíresült Gezi Park is. Tele volt rendőrrel, turista jóval kevesebb volt.
---

2166.jpg
A Köztársasági emlékmű a Taksim téren. A szoborcsoport kedvelt fotózási téma, ettől néhány 10 m-re van – az előző képen látott – nosztalgiavillamos végállomása is.
---

2167.jpg
A kép közepén látható épületben legalább 10 (vagy több) kebab árus dolgozik, vannak cukrászdák is.
A kis, piros kocsiban az elmaradhatatlan simit (m.: perec) árus.
---

2168.jpg
Itt már sok km-re kint a belvárosból, a Levent városrészben vagyunk. Ez teljesen New Yorkot másolja. Az egyik ilyen felhőkarcolóban van a Magyar Főkonzulátus irodája is.
Szóval: csak magyarosan, azaz kerékpárral kitekerni a belvárosból, ennyi dombon át és a távolság sem 2-3 sarok gyalog. Én elhiszem, hogy drága az ingatlan (bérlése), de nem lehetett volna a városközponthoz közelebb ezt megoldani?
Ha valaki nem annyira agilis, akkor pl. a török taxisok jól átb...ák a palánkon, mert néha meg-megálltam (a mleeg mellett iszonyú a közlekedés (zaja) és az ebből eredő füst is!), és rákérdeztem, hogy jó felé megyek-e?
5-ből 4 mindig mást mondott, volt aki visszaakart küldeni a belváros felé... :-(
A lényeg: ez a Büyükdere Caddesi 171. kint van a búsban.
---

2169.jpg
Ilyen építkezésekből rengeteg van. Miután az ország (leg)nagyobb része földrengésveszélyes helyen terül el, így itt is kiemelt fontosságot kap a biztonság. Gondolom nem kis költséget jelent az épületek tervezése és kivitelezése során ennek a problémának a megoldása.
---

2170.jpg
Az épületbe bejutni sem egyszerű az átlag halandónak. :-)
Le kellett tolnom a mélygarázsba a lovat, majd a bejáratnál lévő nagyon okos rendőr tökölt egy sort, aztán csak sikerült eljutnom a portáig. Itt már legalább én is feladtam a leckét az ügyintézőnek, mert valami 15-20 percig telefonált, de attól kezdve a dolgok felgyorsultak. :-)
Egyből látszik a földszinten lévő pultnál (a fényképen), hogy nem csak egyetlen ország ügyeit intézi az itteni kirendeltség.
---

2171.jpg
Ez már a tizen... sokadik emeleten van.
---

2172.jpg
A várakozás alatt ráértem fotózni. Minden beton és üveg.
---

2173.jpg
Az ügyfélfogadó részleg. Ahhoz képest, hogy szombat volt (munkaszüneti nap), semmi panaszom nem lehet.
A lehetőségekhez mérten nagyon gyorsan meglett az ideiglenes útlevelem (tényleg furcsa volt a kiállítás helyeként Isztambult olvasni pl. Budapest helyett). :-) Utólag is köszönet érte.
---

2175.jpg
A szemközti falról fotózva a másik építkezést. Ezek a felhőkarcolók mindent elborítanak, de hiába: ez Isztambul üzleti negyede.
---

2177.jpg
Itt már zsebemben a friss, ropogós útlevéllel a belváros felé. A Ramadán miatt voltak ilyen zászlók sokfelé kifeszítve.
---

2179.jpg
Visszatérve a Taksim térre: láttam ezt az építkezést. Egyből arra gondoltam, hogy ez lenne a Gezi Park bejárata?
---

2180.jpg
Teljesen más szögből a Köztársaság emlékműve.
---

2181.jpg
Azért a rendőrök szép létszámmal vonultak fel.
---

2182.jpg
Az İstiklal sugárúton lefelé haladva. Középen jól látszik a nosztalgiavillamos sínpárja. Tényleg élmény erre eljönni, itt van élet. Persze az árak sem hétköznapiak!
---

2184.jpg
Szemétszállító kisteherautó. A Mini Çöp (kiejtve: csöp, m.: szemét) nagyon ki- és eltalált jármű, egészen apró helyekre is befér, nem beszélve a meredek utcákon való közlekedésről.
---

2185.jpg
Miután pénzem nem volt, így legalább nézelődni volt időm. Ennyi reklám a kultúrának talán kell, de amilyen árak szerepeltek a kirakatban, na, attól majd'  rosszul lettem.
---

2186.jpg
Mikor e sorokat írom (2013), eszembe jut a 2011-es isztambuli utam, és az itt látható Vörös Macska könyvesbolt (t.: Kırmızıkedi Kitabevi) a Tünel Meydani 2. alatt. Ugyanis pont itt van a nosztalgiavillamos és a Tünel felső végállomása is.
---

2187.jpg
És a könyvesbolt melletti átjáróban lévő kávéház, pont szembe a Tünel kijáratával. Érdemes beülni, nézelődni, kávézni... A bejárat feletti kék színű táblán: Tünel Geçidi (m.: alagút átjáró).
---

2189.jpg
Visszaérvén a Galata-toronyhoz tömeg fogadott. Ez a tömegturizmus átka, bezzeg a sok lusta turista pl. hozzám hasonlóan, kerékpáron jönne ide (is) a világ minden részéről, mennyivel kevesebb kövér ember lenne a világban? :-) A következő képen ez jól látszik.
---

2190.jpg
Sokan pihennek a torony tövében, de ez a tszf magasság még nem indokolja a lihegést. Az mondjuk igaz, hogy a toronyhoz vezető utak néhol meredekek, de ezen az alapon egész Isztambul az, hiszen 7 dombra épült, akárcsak Róma. :-)
---

2191.jpg
A Tünel alsó végállomása Karaköy városrészben, egy kőhajításra a Galata-hídtól. Érdemes bármely irányba legalább egyszer felszállni rá, mert bár rövid a menetidő (~1,5 perc), de ennek ellenére is egy élmény rajta utazni.
---

2194.jpg
Ismét egy nagy ugrás.
Ez itt Valens római császár vízvezetéke, illetve annak maradványa.
---

2195.jpg
Kissé távolabb az ókori vízvezeték, de a fénykép előterében a piros tábla felirata az érdekes: Maçar Kardeşer Caddesi, az az Magyar Testvérek sugárútja.
---

2196.jpg
És a piros lámpánál várva még egy képre futotta. Állítólag némi tisztítást követően a vízvezeték bizonyos szakaszai mai is működőképesek lennének. Ki tudja?
---

2197.jpg
Később a városban láttam ezt a furgont, amelyen hirdetik a Müzekart látogatói kártyát.
A lényege: a 85 török lírába kerülő Museum Pass İstanbul kártyával az első múzeumlátogatástól számított 72 óra alatt sok isztambuli múzeumba ad ingyenes belépést (jó hír: nem kell sorba állni!), viszont mindenhova csak egy alkalommal! Érvényes: Chora Múzeum, Haghia Szophia, Topkapı palota (a palotán belüli, egyébként külön belépős  Hárembe is!), Régészeti Múzeum, Mozaik Múzeum, Török és az Iszlám Művészet Múzeuma (2013 végéig felújítás miatt zárva!), Galatai Mevlana Ház Múzeum, Yıldız palota, Iszlám Tudomány és Technológia Történeti Múzeuma.

A "normál" Müzekart kártya 1 évig érvényes és "csak" 30 török líra, de jelenlegi szabályok alapján kizárólag török és ciprusi török állampolgárok, illetve külföldi diákok igényelhetik!
---

2199v.jpg
Egy videóból a képkocka: az állandó forgalom mellett itt tényleg nemzeti sport késő estig a horgászat. Figyelni kell mikor bedobják a horgot, nehogy beleakadjon valamibe/valakibe. :-)
---

2201v.jpg
Időmilliomosként ráértem nézelődni a Galata hídról. A hajóforgalmat bámultam, videóztam, kár, hogy így kell (pénz nélkül) egy ekkora világvárosban "tengődni".
---

2202v.jpg
Aznap az utolsó képkocka (szintén videóból). Keresni kellett egy sátorhelyet, ahol hétfőig kihúzom.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothabringa2.blog.hu/api/trackback/id/tr655589284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása