HTML

Kerékpárral Törökországba...

Ez a blog egy régóta érlelődő elképzelés, tervezés eredménye. Eredetileg nem volt ennyire nagy méretűre tervezve: útvonal hossza alsó hangon is ~4000 km, plusz Szegedtől számítva az európai retúr ~2200 km-re (azért lesz benne némi vonatozás is: Szófia-Várna már biztos!), de valamiért így alakult. Ha bármilyen okból (vízum, pénz, műszaki stb.) abba kell hagyni, akkor irány haza! Nem akarok értelmetlen módon hős lenni...

Friss topikok

Archívum

024 - Iznikből Osmanelibe

2013.07.21. 23:44 tothabringa2

Itt már az egész felszerelés összepakolva a kerékpáron.

1748.jpg
Az izniki tó partja kiváló pihenőhely, de az esti kései fekvés (plusz hangzavar miatt) elég későn is ébredtem.

---

1749.jpg
Egy videóból származó képkocka szerint is az időjárás kiváló.

---

1751.jpg
Az izniki római színház teljesen körbekerítve, a NATO előírást vagy felkészültséget is meghaladja a szögesdrót rögzítése, ide se be, se ki! :-(

---

1752.jpg
- "Figyelem! Harapós kutya, a belépés veszélyes!", valamint a kék táblán: "Fıgyelem! A római színház területére veszélyes és tilos belépni!"
Hogy mikor zárták be, mikor nyitják meg (egy esetleges állagmegóvást követően stb.), mennyi a belépő, semmi információ...

---

1753.jpg
A másik irányból sem jobb a helyzet, s pont a színpadi rész nem látszik sehonnan sem; tartom valószínűnek, hogy aki megtervezte az egész - egyébként rendkívül profi - körülkerítést, az korábban valami katonai munkakörben kereste a kenyerét. :-(

---

1754.jpg
Valamivel odébb sem jobb a helyzet...

---

1755.jpg
Látszanak a nézőtér irányába vezető nyílások, de semmi egyéb! Hagyjuk!
Persze ha ezt kiírnák a városközpontban nem működő turista hivatal ajtajára, talán kevesebb volna a csalódott és kíváncsi turista! Fekete pont.

---

1756.jpg
Sokkal kellemesebb téma és látvány! Volt említve a fajanszgyártás, ami manapság elsősorban a turisták részére árusított - egyébként szép és kézi munkával készített - tányérokban, egyéb használati tárgyakban merül ki. Én csak ezt az egyetlen boltot láttam, de nem tettem tűvé az egész várost e témakörben. :-)

---

1757.jpg
A kirakat jobb oldala közelebbről...

---

1758.jpg
...majd a bal oldal sorra kerül. :-)
Azért ilyen kis felbontás mellett is látszik: lenyűgöző, de az árak sem maradnak le! :-)

---

1760.jpg
Bentről persze minden más, ja, jobban látszanak az árcímkék is. A kiszolgáló hölgy nagyon készséges volt, de nem akart szerepelni a fotón! Ő tudja. :-)

---

1762.jpg
Nem sokkal messzebb az előző kerámiabolttól található a Zöld mecset (Yeşil Camii) épülete, egy kerttel körülvéve, ahol a hívők teáznak, beszélgetnek a fák alatt. Sajnos ezek a csempék sem az eredetiek, de még így, ebben az állapotban is dicsérik a néhai mesterek keze munkáját.

---

1763.jpg
Egy másik szögből...

---

1764.jpg
...és a minaret közelebbről (ezért jó a nagy fizikai zoom nagyítási lehetőség a digitális fényképezőgépeken!

---

1765.jpg
Itt már látszanak az egyes csempék is. Bár ezek Küthaya városából származnak, és így "csak" kb. másodosztálynak felelnek meg, de akkor vajon milyen lehetett az eredeti? :-)

---

1771.jpg
A kertben lévő kapu az utca felől fotózva.

---

1772.jpg
Çandarlı Ibrahim Paşa nagyvezír türbéje (síremléke) kívülről...
H. 832 - M. 1429

---

1773.jpg
...és belülről az ablakon át fényképezve.

---

1774.jpg
Izniket nagyon régóta városfal védte, ennek nagyobb darabjai az utókornak is fennmaradtak. Itt épp a Lefke Kapı látható, ami majdnem srégen szembe van az előző türbével.

---

1775.jpg
Kissé beljebb lépve látszanak a megmaradt töredékek, de vajon mennyit elhordhattak az évszázadok alatt?
Ez persze mindenhol probléma a régi építmények kapcsán.

---

1776.jpg
A római korból fennmaradt. de már használaton kívüli Aquaduct (vízvezeték), ami alatt aszfaltozott út fut!

---

1778.jpg
A másik irányba fényképezve a kapu belső terét...

---

1779.jpg
...egy beugró falrészlet átjáróval.

---

1780.jpg
A közlekedés nagy úr: tehát nem bontják le emiatt, de nem is foglalkoznak vele. Gondolom úgy lehetnek ezzel a kérdéssel, hogy van elég rom, műemlék így is Törökországban, egy városfal plusz vízvezeték nem akkora érték.

---

1782.jpg
Sokkal messzebb és már elkanyarodván a főúttól, mintegy levágva a nagy kanyart, irány Osmaneli városa.

---

1783.jpg
Itt jött a felmentő sereg. A kép egy videóból "kilopva", már menet közben. Egy helyi - mint később kiderült - méhész a kisteherautójával, talán Ramadán alkalmából (?), de elvitt tizenegynéhány km-n át a város központjáig. Sőt, ekkor jött a feketeleves, illetve akarom mondani/írni a kellemes meglepetés: meghívott vacsorázni is!
A Sakarya folyó partján álló vendéglőbe invitált, ami egy benzinkút mellé épült, Itt volt minden...

---

1783b.jpg
A kamerával "hátranéztem": megvan a kerékpárom! :-)

---

1784.jpg
Sajnos nem emlékszem a nevére, de ő is kamera elé került és ráadásul nagyon jól beszélt angolul.

---

1785.jpg
A furgonban videózva: itt már komoly méretű hegyek vannak. Ha - utólag tegyük fel - nem vitt volna el, hanem az eredeti terv szerint nekem ezt le kellett tekerni (tolni inkább!), akkor a késő délután helyett estére, hmm, éjfélre sem értem volna oda! :-(

---

1788.jpg
A város közepén.

---

1789.jpg
Még a nagy vacsora előtt álltunk meg 4-5 percre a helikopter miatt. Valószínűleg a légi tűzoltást gyakorolhatták, de rajtunk kívül - mi a furgonból néztük, páholyból! :-) -, de rajtunk kívül még legalább 100-an kíváncsi voltak a látványra. A helyi stadion kissé elhanyagolt állapotban van, de ismerve a törökök foci imádatát a meccseken biztos nem 100-200 ember lézenghet! :-)

Holnap tovább indulok a hegyek között Eskişehir felé, de erről többet majd a következő részben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothabringa2.blog.hu/api/trackback/id/tr875485553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása