HTML

Kerékpárral Törökországba...

Ez a blog egy régóta érlelődő elképzelés, tervezés eredménye. Eredetileg nem volt ennyire nagy méretűre tervezve: útvonal hossza alsó hangon is ~4000 km, plusz Szegedtől számítva az európai retúr ~2200 km-re (azért lesz benne némi vonatozás is: Szófia-Várna már biztos!), de valamiért így alakult. Ha bármilyen okból (vízum, pénz, műszaki stb.) abba kell hagyni, akkor irány haza! Nem akarok értelmetlen módon hős lenni...

Friss topikok

Archívum

023 - Orhangazi, Boyalica, Iznik

2013.07.20. 23:43 tothabringa2

Tehát az esti szállásom egy Lukoil (ismerős-é?) benzinkútnál volt, ui. az alábbi képen látható úriember néhány évvel korábban a Balaton partján volt, és a kb. 1 hónap alatt sok, pozitív élménnyel lett gazdagabb. Ebből eredően kedveli a magyarokat, és ő ajánlotta fel a sátorhelyet.

1639.jpg
Választékból nincs hiány, de a fénykép kissé komolyra sikeredett. Mindegy, a lényeg: e hegyi szakaszon estére viharossá vált a szél és a védett hegyoldalban ezzel sem kellett foglalkoznom.

---

1640.jpg
A napi sajtó az asztalon, török fekete teával, ásványvíz és buborékos (!) ízesített ásványvíz. Ez utóbbi nem annyira jellemző Törökországban. Az újság címe passzol az időponthoz: Reggel (t.: Sabah).

---

1642.jpg
A sátorhely: tényleg jó volt itt, reggelre kisütött a nap, szél elállt, lassan induljunk...

---

1643.jpg
Ezek a benzinkutak mind egyformák, de legalább egységes az arculat.

---

1645.jpg
Reggel, de úgy általában is igaz, hogy nem érdemes nappal szembe fényképezni! :-)

---

1646.jpg
Kiderült, hogy alig ~10 km-re voltam a várostól, így relatíve korán érkeztem. Vasárnap lévén senki nem sietett kinyitni a boltját, kénytelen voltam nézelődni.

---

1648.jpg
Közel a központhoz, egy nagy parkolóból fényképezve a mecset. Érdekes, hogy az aljában kis boltok vannak, gondolom a bérleti díjból (is) fedezik az épület fenntartását.

---

1651.jpg
A sok kis boltban majd' mindent árulnak, munkaruházat is volt, és hogy el ne fújja a szél a bábut, hmm, hát kikötötték: a nyakánál fogva! :-)

---

1654.jpg
Atatürk kompozíció a főtéren.

---

1657.jpg
A török nemzet birodalomalapítójának, I. Oszmán fiaként elfoglalta Bursa városát, megalapította az állandó hadsereget (janicsárok), megalkotta a katonai kerület (szandzsák) fogalmát. Orhangazi uralkodása alatt indult meg az a folyamat, melynek során kiterjesztette uralmát a Fekete- és az Égei-tenger irányába is.

---

1661.jpg
Átlagos török utcai zöldséges, a kínálat mesés, nincs rohadt, fonnyadt vagy egyéb rossz minőségű áru. Ott ténlyeg a vevő diktál a pénzével (más az alapvető mentalitás).

---

1664.jpg
Miután a hegyek között vagyunk, nem annyira triviális, de ennek ellenére is kapható friss hal. Az eladó direkt a fotó kedvéért pózolt. :-)

---

1665.jpg
Leültem egy kávézó emeleti teraszán internetezni, kérésre hozták a nagy (t.: büyük) teákat, nem siettem sehova.

---

1667.jpg

Innen szép az út - gondoltam elsőre. No, nem egészen. Többségében rossz minőségű mellékút, túlélhető, de keskeny is, ráadásul meglepően forgalmas.

---

1668.jpg
Az út mellett szabadon elfolyó forrásvíz (táblát is kiraktak, hogy iható!). Ezt egy videóból "vágtam ki", de vagy 10 percig élveztem a kellemesen hűvös és friss vizet. A környéket ezzel öntözik, de egyedi módon! Lesz róla később kép.

---

1673.jpg
Egyik lejárónál lementem a tó partjára, nagyon kellemes hely.

---

1674.jpg
Ennyire tiszta a tó vize. Halakra nem vadásztam a fényképezőgéppel, de sekély és meleg vízben érdemes fürödni.

---

1682.jpg
Egy kis falu, de egy domboldalra épült, előtte is, utána is emelkedő, illetve lejtő...

---

1683.jpg
...talán így jobban érthető! :-(

---

1685.jpg
Beültem a helyi, 24 órán át nyitva tartó teaházba (elsősorban a meleg miatt) és az ücsörgés közepette - a képen látható - tulaj (?), pultos (?), pincér (?) sráccal beszélgettünk (honnan, hova, egymagam, kerékpárral; erre már voltak "beépített" török panelszövegek, úgy azért könnyebben ment a "társalgás"), és a végén nem kellett fizetnem a teáért. Érdemes nyelvet tanulni! :-)

---

1688.jpg
1-2 faluval odébb az egyik bolt előtt rengeteg ásványvíz volt lepakolva. Miután a török vezetékes ivóvíz nem tökéletes minőségű (pl. nagyon klóros; a későbbiekben sajnos volt szerencsém kipróbálni...), így a nagy többség előre palackozott formában vásárolja a főzésre, ivásra szánt vizet. Ja, csak a képen látható "palack" 19 (!) literes!

---

1689.jpg
A korábbról ígért fotó az öntözésről: vasbetonból öntött vályú fut sok km hosszan az úttal párhuzamosan, és a gravitációt kihasználva folyik benne a forrásvíz a hegyekből. Hogy iható-e, azt nem tudom, de a locsoláson kívül kiváló a nyári melegben mosdásra, majd' fürdésre. :-)

---

1691.jpg
Egy út szélén kitelepült zöldséges két kisgyereke; nagyon tetszett nekik a fényképezőgép is. :-)

---

1695.jpg
Csak elértem Iznik határát, bár az árnyékok nyúlni kezdtek...
A történelemből általában Nicea néven ismerik jobban (az itt tartott zsinatok kapcsán is). Legalább ennyire híres - ha nem jobban - a korábban itt gyártott kerámiájáról (fajansz). Egyik leghíresebb csempe "lelőhelye" a ma is megtekinthető isztambuli Kék-mecset épülete (innen ered az elnevezés). A városban található még a Zöld mecset is, arról később lesz szó.

---

1697.jpg
A várost valaha - ez az ókorban eléggé általános volt - komoly, megerősített, 10 m magas és minden oldalán 5 km (!) hosszú fal övezte. Több ilyen, a képen is látható Kapı (jelentése, talán nem is annyira meglepő módon: "kapu") állt korábban, de mára ezeket lebontották.

---

1699.jpg
Néhány lépésnyire van egy jobban fennmaradt fal- és kapumaradvány. Bár sok benne az utólagos pótlás, de így is felfedezhető benne az eredeti méretből eredő monumentalitás. Akkoriban ekkora köveket mozgatni...

---

1703.jpg
Ennél a kapunál a két oszlopfő az említésre méltó. Ókori eredetűek (állítólag), és ez (szerintem) látszik is...

---

1704.jpg
...ha közelebbről nézzük az egyik szellemriasztó kőfejet. :-)

---

1707.jpg
Valamivel beljebb fotózva a kaput...

---

1708.jpg
...látszik a mai női utcai viselet, de ami még jobb: a mobiltelefon is használható, nem tiltja a vallás.

---

1713.jpg
A központ felé tartván fedeztem fel ezt a finom édességeket árusító kicsi üzletet, és...

---

1715.jpg
...nem bírtam ellenállni a csábításnak! :-)
Küllemre szép a baklava (látszik a sok pisztácia a tetején!), valamint csinos az eladóleányzó is, itt fogyasztani kell, hmm, kötelező! Hizlal a sok cukor, de ez ilyenkor kit érdekel! :-)
A végén kaptam egy 0,5 literes ásványvizet ajándékba, pedig nem ettem meg... az egész boltot! :-)

---

1717.jpg
Az Aya Sofia mecset. Korábban templom volt, csak az oszmán hódítás következtében átalakították. Itt tartották (?) a 7. zsinatot (a sok közül), ahol elhatározták a "bálványrombolást" (e döntés következményeként semmisült meg a későbbiekben rengeteg ókori szobor stb).

---

1718.jpg
A bejárat közelebbről fotózva, mellette a táblán rövid összefoglaló török és angol nyelven.

---

1721.jpg
Belülről...

---

1722.jpg
...és kívülről fényképezve.

---

1724.jpg
Itt már a tengerparton, de ez a belvároshoz közeli rész. Az idő csodás volt, de a fürdéshez jóval odébb kellett volna kerekezni.

---

1727.jpg
Sétálgatva a város belső részén találtam egy delikát boltot. Az utcára kiraktak egy kávéőrlő gépet, ami ott, mindenki szeme láttára törte porrá az aktuális adagot. Az illata pompás volt.

---

1728.jpg
Bent a boltban - a sok egyéb finomság közt - láttam egy fehér dobozt...

---

1729.jpg
...benne rengeteg érett szentjánoskenyérrel. Állítólag van, aki szereti... :-)

---

1731.jpg
A változatosság gyönyörködtet: a delikát bolt mellett pedig egy olajbogyót (is) árusító üzlet volt.
A választék elképesztő, az árak - minőségtől függően - szolidnak mondhatók. Kellemes illat volt itt is...

---

1733.jpg
...de az előre csomagolt (palackozott) olívaolaj már drágábban kellette magát.

---

1741.jpg
A táborhelyemtől nem messze fotóztam a tavat naplemente körül.

---

1743.jpg
Kivilágítva a part, s bár innen nem látszik a rengeteg sétálgató ember, de voltak néhányan. :-(
A tó partján aludtam (jobb lehetőség híján), így elég későn tudtam elaludni, mert errefelé a népek sokáig "élvezték" a Ramadán adta andalgást... Megfordult a fejemben, hogy szólok egy-két hangosabb környékbélinek: lehetnének tekintettel a fáradt utazóra is... :-)

Másnap csavarogtam egyet a városban, majd... de a folytatásban lesz több is! :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothabringa2.blog.hu/api/trackback/id/tr935484187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása