HTML

Kerékpárral Törökországba...

Ez a blog egy régóta érlelődő elképzelés, tervezés eredménye. Eredetileg nem volt ennyire nagy méretűre tervezve: útvonal hossza alsó hangon is ~4000 km, plusz Szegedtől számítva az európai retúr ~2200 km-re (azért lesz benne némi vonatozás is: Szófia-Várna már biztos!), de valamiért így alakult. Ha bármilyen okból (vízum, pénz, műszaki stb.) abba kell hagyni, akkor irány haza! Nem akarok értelmetlen módon hős lenni...

Friss topikok

Archívum

022 - Isztambul ázsiai részén, Yalova, jönnek a hegyek!

2013.07.19. 23:42 tothabringa2

Nem így terveztem eredetileg, de a mai napig nem bánom. Ázsiában ébredtem, szemben a Herceg-szigetek (t.: Adalar) egy tagja. Oda is jár át komp menetrend alapján, de csak gyalog, kerékpárral és fogattal lehet közlekedni, mindenféle motoros eszköz használata tiltva van! :-)
Megjegyzés: szerintem ezt kellene azonnal (!) bevezetni Szegeden is a belvárosi szakaszon!

1577.jpg
A szállásom (sátorhely) Ázsiában, Isztambul keleti részén fekvő Bostanci városrésztől keletebbre, Idealtepe környékén, a tengerparton volt egy pálma tövében. :-)

---


Egy videóból "kivágott" képkocka az egyik kompról. Külsőre semmi különbség a Boszporusznál ingázókhoz képest.

---

1580.jpg
Érdekes kerékpárút kezdés/végződés (nézőpont kérdése!), mert a le- és felhajtás nincs megoldva! :-(
Hamar munka ritkán jó! :-)

---

1583.jpg
Ezekre a pálmákra mondtam/mondom, hogy igaziak (tudom: az éghajlati viszonyok is mások mint Szegeden), de akkor meg nem kellene a "mediterrán" jelzőt papagáj módjára ismételgetni a Napfény városa kapcsán néhány idióta baromnak!

---

1587.jpg
Szóval: így is lehet. Nem bolgár stílusban (korábban volt róla szó), hanem működőképesen, elektronizált megoldással; pénzért, de olcsón. Isztambul nyugat-keleti kiterjedése ~100-120 km, és itt - csak az ázsiai szakaszon - láttam vagy 3-4 ilyen kölcsönzőállomást (egymástól ~3-4 km-re találhatóak), de gondolom nem ennyiből áll a tengerparton (is) elérhető "flotta".

---

1590.jpg
A tengerparton vannak ilyen horgászhelyek (?), hullámtörők (?) padokkal is ellátva, lehet akár piknikezve húst sütni (nemcsak a Ramadán ünnep alkalmából), és kellemesen fúj a szél a tenger felől, mennek a kompok... :-)

---

1592.jpg
A Márvány-tengeren - tehát nemcsak ezen a partszakaszon - rengeteg csónak van kikötve. A törökök szeretik a halat (t.: balık) minden formájában és annyira nem is drága étel.

---

1594.jpg
Buszmegálló (Tekel Kampüsü) a Maltepe Üniversitesi mellett a tengerparttól 25-30 m-re.
Isztambulon belül teljesen megszokott, hogy egy konkrét buszjárat útvonalának hossza eléri (vagy akár meghaladja) a 20-30 km-t. Aki nem hiszi, járjon utána, de gyalog! :-)
Csalás (tömegközlekedés) nélkül megnézném egy nap után az illető arcát: azon túl, hogy a város 7 dombra épült eredetileg, az elmúlt 50-100 évben iszonyú tempóban terjeszkedik.

---

1597.jpg
Kartal (t. jelentése: "sas") városrész jelképe bronzba öntve, a képen látszik az egyetem bejárata a katonai ellenőrzőpont homokzsákjaival együtt. Törökországban az összes közintézményt (hivatal, iskola, múzeum stb.) a maximális biztonság elve mentén védik a terroristák elől (is). Frekventáltabb helyeken nem annyira látványosan, de itt, a külső részeken ezzel sem törődve. Természetesen a kényelem helyett a biztonság elsőbbséget élvez.

---

1600.jpg
Utcatábla, ami jelzi a városrészt is, valamint sokkal messzebbről látható a magasban történő elhelyezés miatt.

---

1601.jpg
Megy az utazó az utcán és belebotlik egy régi amerikai cirkálóba...

---

1602.jpg
...majd "talál" egy olcsó panziót is. Nosza, próbáljuk meg: hátha van itt is internet, esetleg más is.

---

1604.jpg
A Villa Marmara tulajdonosa, Jimmy minden probléma nélkül engedte a kódolt Wi-Fi használatát, így kértem...

---

1605.jpg
...egy asztalt (hozzá konnektorcsatlakozást), valamint...

---

1606.jpg
...egy törökös reggelit, bár már délelőtt volt, de jól esett az "emberesre" szabott adag. :-)

---

1609.jpg
Miután nem volt alkoholos ital a panzió készletében, kénytelen voltam útra kelni, és a környéken felfedezni valami vásárlási lehetőséget.

---

1610.jpg
A sikeres portyát követően még nyomtam a billentyűket - néha kellett a régi, öreg szótár is! -, de lassan indulni kellett tovább.
Megjegyzés: a dobozos EFES sör most sem okozott csalódást, a bolti ár itt sem volt alacsonyabb; ~4,20 TRY (~1,7 €) volt az ára.

---

1611.jpg
Az átépítés alatt álló korábbi HÉV pályája: már a felsővezeték is hiányzik a helyéről, itt már nem fognak járni a hagyományos szerelvények. Persze várjuk meg a Marmaray-projekt eredményeit...

---

1613.jpg
Tovább a hajóállomás felé. Kiépített tükörsima kerékpárút, igazi (!) pálmák, jó levegő, ~30 m-re tengerpart, valamint a kép jobb szélén is látszik a nyilvános WC épülete, tele van a környék - sok km hosszan - vendéglátóhelyekkel, tényleg: mi kell még? :-)

---

1619.jpg
Egy videóból képkocka: itt már a gyorsjáratú kompon Yalova felé (a kép felső részén az ablak külső felén látható kosztól olyan szürkés a kép). A parttól 5-600 m-re ekkora (vagy nagyobb) tengerjáró óriások jorgonyoznak.

---

1620.jpg
Megérkeztem a Márvány-tenger déli partján fekvő Yalova városába.

---

1621.jpg
Ezzel a hajóval jöttem át Isztambul keleti részéből. Gyors, kényelmes, belülről csendes, de légkondicionált.

---

1626.jpg
A "szokásos" Atatürk szobor a kikötő előtt a belváros felé haladván.

---

1629.jpg
Egy érdekes és hatásos forgalomtechnikai "megoldás": ebbe az egyirányú utcába nem hajt be gumikerekű és motoros jármű! Jó irányból érkezve a fémtüskék "lehajlanak", de ellenkező irányból ellenállnak és kíméletlenül kiszúrják a gumit. A behajtást tiltó tábla alatt törökül (szó szerint): Vigyázat! Csapda!
Ha valaki ennek ellenére ezt figyelmen kívül hagyja, nos, szerintem megérdemli! :-)

---

1632.jpg

Orhangazi felé, de az emelkedő még a kamionoknak is megerőltető volt. Némelyik egy mamut erejével küzdött, de inkább leparkolt éjszakára az útszéli fogadónál... :-)

---

1634.jpg
Még mindig a hegyek között nyomom a pedált, de egyre kisebb lelkesedéssel. Fújt a szél, a kamionok ész nélkül száguldozva és füstöt okádva versenyeztek egymással az emelkedőn.

Holnap már nyugisabb lesz, de ezt a következő részben. :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothabringa2.blog.hu/api/trackback/id/tr75481599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása